Glendale Cove is een tegenwoordig praktisch onbewoond, maar was eeuwenlang het leefgebied was van de First Nations (indianenstam) Kwakwaka'wakw, ook wel Kwakiutl genaamd. De naam Kwakwaka'wakw betekent vrij vertaald ‘mensen die Kwak'wala spreken’. Van oudsher bestonden de stammen uit vissers, jagers en verzamelaars, daarnaast nam het maken van kunst, waaronder weven en houtsnijden, een belangrijke plaats in. Er werd ook handel gedreven met nabijgelegen volken.
De voornaamste manier van transport was per kano, die uit grote bomen werden uitgehouwen. Aan de buitenkant van de kano’s werden tekens uitgesneden, waarmee werd aangeduid tot welke stam het vaartuig behoorde. De grootte van de boten varieerde naargelang het gewenste gebruik. Er waren korte kano’s gemaakt voor het varen op de rivieren en lange voor zeewaardige versies.
Het voornaamste voedsel bestond uit vissen en schelpdieren, aangevuld met bessen en wortels. Zalm werd het meest gevangen, maar nu en dan kwamen de vissers na een dagenlange jacht ook met een walvis thuis.
De grote huizen werden gemaakt van cederhout, konden tot wel 30 meter hoog worden en hadden ruimte voor ongeveer 50 personen. Bij de ingang stond vaak een totempaal waarop het persoonlijke teken (meestal een dier) van de inwonende familie stond afgebeeld. De Kwakwaka'wakw stonden bekend om hun talent voor houtbewerking en maakten de meest prachtige ceremoniële maskers en totempalen.
Er zijn verschillende ceremoniën (potlach genoemd) vastgelegd door antropoloog Frans Boaz in de negentiende eeuw. Deze werden met name in de winter, wanneer de mogelijkheid tot jagen en vissen minder was uitgevoerd. Eén van de meest opvallende facetten van de Kwakwaka'wakw is dat hoe meer men schenkt aan anderen, des te rijker die gulle gever is.
In de 17de eeuw kwamen Russische, Engelse en Amerikaanse handelsschepen in het gebied van de Kwakwaka'wakw. Toen deze ‘westerlingen’ zich in 1843 definitief op Vancouver Island settelden en de stad Victoria stichtten betekende dit een omslag voor het leven van de daar wonende indiaanse volkeren. Uitheemse ziekten kostten minimaal de helft van de bevolking het leven. Daarnaast hadden de komst van alcohol, missionarissen en een verbod op de ‘potlach’ ceremonies een grote cultuurverandering tot gevolg.
De Kwakwaka'wakw wonen vandaag de dag voornamelijk nog in het noorden van Vancouver Island en delen van het vasteland van Brits-Columbia. Van de ongeveer 5.500 Kwakwaka'wakw spreken er nog circa 250 mensen het oorspronkelijke Kwak'wala. Binnen de Kwakwaka'wakw zijn verschillende stammen te onderscheiden die ieder hun eigen gewoontes en gebruiken hanteren, maar er is inmiddels wel een onderling verbond aangegaan tussen de volkeren: de ‘Band Governments’.